keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Katsaus erään säntäilevän puheenjohtajan aamupäivään Terve kaikki!

Minä olen Tessa. Toimin tällä hetkellä Jyväskylän Ylioppilasteatterin puheenjohtajana. Enimmäkseen se ainakin omasta näkökulmastani tarkoittaa sitä, että olen paikasta ja ajatuksesta toiseen säntäilevä tyyppi, joka lähettää kasapäin viestejä kaikille, sumplii ja järjestelee asioita, yrittää ideoida ja olla luovakin aina kun mahdollista. Lisäksi yritän kuunnella mitä jäsenistö haluaisi tai millaisia ideoita villien ja luovien ylioppilasteatterilaisten päässä liikkuu ja reagoida niihin. Ylioppilasteatterihommat ovat äärimmäisen lähellä sydäntäni, JYT-vuosia on tällä hetkellä takana viisi kappaletta. Tällaisen hallinnollisen puolen lisäksi olen lähinnä näytellyt ja vähän myös ohjannutkin teatterissamme. 

Pj:nä toimiminen on vapaaehtoista harrastustoimintaa. Päivätyökseni teen tutkimusta yliopistolla - valmisteilla on puheviestinnän väitöskirja. Usein on kuitenkin niin, että päiväni ovat suloista sekametelisoppaa (omituinen kielikuvavalinta..) jossa tiede liukuu teatteriin ja teatteri tieteeseen. Kampuksella vietetyt päivät ovat joskus aika pitkiä, kun töistä tulee tauolla käytyä Ilokivessä hoitamassa JYTin asioita tai työpäivän päätteeksi alkaa JYTin kokous tai vaikka keikkatreenit. Melkein aina tällaiset päivät ovat mahtavia, vaikkakin täysiä!

Tässä blogitekstissä ajattelin avata vähän sitä, millainen on pj:n päivä JYTissä. Alunperin ideana oli tosiaan kirjata ylös kaikki JYTtiin liittyvät päivän tapahtumat. Kävikin niin, että jo aamupäivä tuli niin täyteen kaikkia teatterijuttuja, että rajasin tämän blogipostauksen käsittelemään aikaväliä 7.30-12.00. Eli olkaapa hyvät, sähläävän multitasking-ihmisen aamupäivä julkisesti tarjolla!


Klo 7.30
herätyskello soi. Kertailen päässä päivän ajankohtaiset asiat ennen kuin nousen ylös. Mietin työasiat sekä jyttiasiat. Tulee mieleen, että on keskiviikko, eli JYTin teatterikerhopäivä. Kerho on tänään kuitenkin peruttu, koska yliopistolla on perioditauko ja suurin osa kerhoilijoista on opiskelijoita. Pohdin, onkohan kerhotila Lillukan oveen muistettu käydä laittamassa lappu perutusta kerrasta?

JYTin & KVATin järkkäämän, KAIKILLE avoimen teatterikerhon tiedot, teemat ja ihmiset löydät täältä


Klo 10.00
Luen ja vastailen sähköposteihin. Kommentoin yhtä apurahahakemusasiaa. Ylioppilasteatteritoiminnan rahoitus tapahtuu osittain apurahojen turvin ja apurahojen hakeminen on yksi iso osa toimintaa. Lisäksi laittelen sähköpostia teatterimme tulevaisuuteen liittyen. JYTin kotitalo Ilokivi on menossa remonttiin ja tulossa on väistötila-aikaa vuosina 2015 ja 2016. Näitä asioita pohditaan viikoittain, välillä päivittäinkin. On jännittävää miettiä missä vuosikymmeniä Ilokivessä majaillut teatteri onkaan ensi vuonna. Samalla epätietoisuus luo hienoista riskin tuntua – millaista teatteria teemme vaihtuvissa tiloissa? Miten suunnitella tulevaisuutta? Miten pärjäämme ilman vanhaa tuttua JYTin toimistoa ja rakasta mustaa laatikkoa. Vahva intuitio ja veikkaus on, että erinomaisesti. Pieni ravistelu ja maisemanvaihdos tullee tekemään hyvää keski-ikäiselle (syntymävuosi 1960) teatterillemme!


 Minä soitan melodicaa. JYTin esityksen Hyvät herrat, juokaa etikkaa! -treeneistä syksyltä 2012. Taustalla rakas, koluttu ja möyritty teatteritilamme, monitoimitila Ilokivi. Kuva: Miia Lyyra.

Klo 10.15
Käyn facebookissa kommentoimassa tärkeimpiä juttuja JYTin sisäisessä ryhmässä. Pikkujoulut ovat tulossa ja äänestämme demokraattisesti niiden teemasta. ”Liputuspäivät” on voitolla. Lisäksi  pyydän teatterin hallituksen jäseniltä mielipiteitä pariin asiaan. Lopuksi tsekkaan poikkeuksellisen ja kiinnostavan jutun etenemistä. JYT on saanut yhteydenoton Berliinistä henkilöltä, joka koostaa Bertolt Brecht -näyttelyä ja on löytänyt paikallisen taideakatemian arkistoista vanhan JYT-julisteen. Kyseinen henkilö kysyy tekijätietoja tälle julisteelle. Tekijän paikannuskeskustelu käy vilkkaana jyttiläisten kesken, selville on saatu jo esityksen vuosi (1976) ja ohjaaja. Nyt meneillään on 70-luvun jyttiläisten etsintä, jos joku heistä muistaisi kenen graafista käsialaa on hieno, käsin piirretty juliste. Tuntuu kiehtovalta, että yhtäkkiä voi putkahtaa toiselta puolelta Eurooppaa viestiä lähes 40 vuotta vanhan, jyväskyläläisen ylioppilasteatteriesityksen julisteesta.


Tällainen julistekuva löytyi Berliinin taideakatemian arkistoista. Hei, ootko juuri sinä arvon lukija vanha jyttiläinen tai vanhan jyttiläisen tuttu? Satutko tietämään kuka on suunnitellut tän makean julisteen vuonna 1976 ensi-iltansa saaneelle esitykselle Sezuanin hyvä ihminen (Brecht)?

Klo 11.00
Huomaan yliopiston kirjastolla, ettei ilmoitustaululla ole tuoreimman esityksemme, Jumalan rakastajan julistetta. Vielä pari päivää sitten oli – joku on siis siirtänyt meidät pois. Muuten julisteita näkyy katukuvassa paljon. Jussi Parviaisen käsikirjoittama ja Antti Suoran ohjaama Jumalan rakastaja on ensi-illassa jo reilun kahden viikon päästä, 8.11.! Syksy menee vauhdilla. Tätä esitystä odotan ainakin itse paljon.


Jumalan rakastaja (Parviainen - Suora) enskarissa 8.11.! Tämän julisteen graafikon tiedämme - hän on Noora Happonen. Esityksiä joulukuun puoliväliin asti Ilokivessä. 


Klo 11.15
Puhelin soi. Soittaja on yksityishenkilö joka tiedustelee teatterimme mahdollisuutta tulla keikalle syntymäpäivä/halloweenjuhliin. Keskustelemme keikan ajankohdasta, sisällöistä, ideoinnista yms. Lupaan kysellä jäsenistöltämme kiinnostusta lähteä toteuttamaan tosi mielenkiintoiselta vaikuttavaa, intensiivistä keikkaa.  Tästä tuleekin mieleen, että pari käytännön asiaa pitäisi hoitaa myös koskien ensi viikon sovittua keikkaa, joka on toinen esityskertamme yläasteelaisille räätälöidystä elämysradasta. Opettavaisessa elämysradassa käsitellään roskaamista, vahingonteko- ja korvausasioita teini-ikäisen pojan näkökulmasta.  Keikkoja on viime aikoina riittänyt paljon. Jäsenistömme taipuukin sekä koulutuskeikkoihin, erilaisiin juhlien (kuten synttäreiden tai halloweenbileiden!) piristämiseen hupailuilla tai vaikka juontokeikkoihin. Tänä vuonna on toteutettu mm. työpajateatterikoulutusta yliopiston opiskelijatutoreille, luontodokumenttien tyyliä mukaileva hauska esitys 40-vuotissynttäreille, useampi miimikkokeikka pitkin kaupunkia ja viimeisimpänä tämä elämysrata koululaisille.

Keikkakuvia!


JYTin miimikot roskaamista vastaan vuoden 2014 Yläkaupungin yössä! Kuva: Tessa HorilaJYT-Miimikot autottoman päivän puolesta syksyllä 2013. Kuva: Japa ry.

Elämysratakeikalla syksyllä 2014, yhteistyössä JAPA ry:n kanssa järjestetty rastirata keskisuomalaisille seiskaluokkalaisille.

Haluatko tilata JYTiltä keikan? Laita viestiä hallitus@jyt.fi!

Klo 11.30
Totean, että tämä aamupäivä on ollut melko hektinen JYT-pyöritys ja nyt on aika keskittyä intensiivisesti loppupäivä muihin asioihin. Jotain varmasti jäi hoitamatta, jotakin tulee vielä pitkin päivää mieleen. Kyllä tästä yhden blogikirjoituksen kuitenkin tekee!
'
Ylioppilasteatterijutut ovat niin jees, että on vaikea uskoa kellon lähestyvän puoltapäivää. 

Tällaista tänään! Olkoon kaikkien tätä tekstiä lukevien viikko, kuukausi, vuosi ja koko elämä hyvä. Nähdään teatterissa! Ottakaa yhteyttä jos on jotakin mielessä!

Heippa!

Tessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti